De uitdaging van het ontwerpen van een effectief bewegwijzeringssysteem in een gezondheidszorgomgeving is met succes aangenomen door het team van Seevinck Baade Miller Seear Douglas. Hun project, 'Journey To Fun', transformeert de manier waarop patiënten en bezoekers navigeren door het Queensland Kinderziekenhuis. De ontwerpers hebben een systeem gecreëerd dat niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan het welzijn van de gebruikers door speelse elementen te integreren.
De inspiratie voor het ontwerp kwam voort uit de natuur, kinderspellen en de samenwerking met belanghebbenden van het ziekenhuis. Het concept van de 'levende boom' en papegaaiensculpturen in het gebouw speelden een cruciale rol. Biophilisch ontwerp en het regionale landschap leidden tot een natuur-gebaseerde plaatsbepaling bij elke ingang, waardoor een directe verbinding met actief en belichaamd spel werd gefaciliteerd.
Wat 'Journey To Fun' onderscheidt, is de unieke integratie van speelplaatsgames in de bewegwijzering en het visuele ontwerp dat naadloos aansluit bij de architectuur en omgeving. De co-design en interdisciplinaire benadering met stakeholders, cruciaal voor het succes van het project, is ook een onderscheidende factor.
De realisatie van het ontwerp kwam tot stand door co-design workshops met ziekenhuisbelanghebbenden, wat leidde tot inzichten zoals het papegaaienkarakter. Met behulp van digitale collages, gedetailleerde metingen en illustraties werd het concept tot leven gebracht. De visuele ontwerpen bedekken 226 vierkante meter muur en 270 vierkante meter vloeroppervlak, en worden aangevuld met een uur durende video met geanimeerde elementen.
De interactie met het ontwerp is zorgvuldig overwogen. Herkenbare oriëntatiepunten bij de liftschachten helpen bij het onthouden van de route, met plaatsen zoals een waterval die de letters van de liften vervangen. De kleurrijke en symbolische bewegwijzering, zoals de papegaaien en veerverwijzingen, onderscheidt niet alleen de bestemmingen, maar vertegenwoordigt deze ook op een unieke manier.
Vanaf oktober 2020 is er gewerkt aan co-design, onderzoek en prototyping. Na verfijning van de concepten en beeldmateriaal, en het doorlopen van goedkeuringen, printen en installatie, werd het project in oktober 2021 gelanceerd. Het blijft een belangrijk en impactvol onderdeel van het Queensland Kinderziekenhuis, dat jaarlijks meer dan 40.000 patiënten behandelt.
Onderzoek en feedback na voltooiing tonen aan dat het ontwerp niet alleen de identiteit van de 'Entertainment Precinct' heeft versterkt, maar ook de manier waarop gezinnen de ziekenhuisomgeving ervaren positief heeft veranderd. De uitdagingen van het ontwerpen binnen de gezondheidszorg en architectonische beperkingen werden met creativiteit en interdisciplinaire samenwerking overwonnen.
Dit baanbrekende ontwerp is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Graphics, Illustration and Visual Communication Design in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.
Projectontwerpers: Children's Hospital Wayfinding Team
Afbeeldingscredits: Image #1 : Photographer Sarah Osborne, Illustration Kirsten Baade, Documentation, 2021
Image #2 : Photographer Sarah Osborne, Illustration Kirsten Baade, Documentation, 2021
Image #3 : Photographer Sarah Osborne, Illustration Kirsten Baade, Documentation, 2021
Image #4 : Photographer Sarah Osborne, Illustration Kirsten Baade, Documentation, 2021
Image #5 : Photographer Sarah Osborne, Illustration Kirsten Baade, Documentation, 2021
Projectteamleden: Chief Investigator & Designer: Jen Seevinck
Artist: Kirsten Baade
Chief Investigator: Evonne Miller
Investigator: Gillian Ridsdale
Investigator: Matthew Douglas
Investigator: Lynne Seear
Projectnaam: Journey to Fun
Projectklant: QUT Design Lab